Gallery.

Below are a selection of pictures and a brief description of the work carried out from a few projects that I have completed . Please scroll through the images to view the various stages of each project.

Conservatory build in Selston.

This project included the demolition of an existing outhouse and coal store which was replaced with brickwork for a dwarf wall conservatory. The conservatory was supplied and fitted by me which also included the internal finishes up to decoration. There was also the creation of a doorway to link the new conservatory with the kitchen.

Indian sandstone patio in Ripley.

The project involved the removal of the old paving as well as the installation of channel drainage. The patio was then re-laid using Indian sandstone and pointed using sand and cement mortar.

Bathroom Tilling in Forest Town.

My role in this bathroom refurbishment project was to replaster the walls of this bathroom after the removal of the old adhesive. After replastering I tiled the floor and walls with the same large format tiles.

Kitchen Refurbishment in Selston.

This project was to modernise and refurbish a kitchen / dinning area. The work involved included the removal of the old units, Removal of loose plaster to 2 walls back to the brickwork and dot & dab the wall ready for reskiming. Reskiming of the ceiling and 1 other wall and the removal of the floor tiles. After the preparation was complete a new kitchen was installed which was later completed with granite worktops.

Garden Wall Rebuild in Underwood.

The design brief for this project was to remove the existing wall which was suffering from degrading brickwork and replace the wall using a brick to match the house and garage. The customer also wanted a slight change to the line of the wall and also the incorporation of some larger steps.

Ceiling Renovation in Mansfield.

The customer for this project wanted the existing stain removing from the ceiling beams to expose the bare wood below. This was in an attempt to increase the brightness inside the rooms. The stain was removed via sanding leaving the wood ready for the customer to apply there chosen finish later on.

Factory refurbishment in Huthwaite.

For this project the customer wanted to modernise the existing canteen kitchen area by installing new units and retiling. There was also a private toilet and washroom which required modernisation. This was achieved by retiling, the installation of new cupboards, a new tap and sink as well as a new vertical radiator. The refurbishment also included the installation of a suspended ceiling throughout the factory, With the inclusion of grid mounted LED light panels.

House refurbishment in Huthwaite.

To date this is the largest project I have undertaken whilst trading as Royal Oak Construction. The project involved A 99% complete strip out of the house with only the built in wardrobes and windows remaining. Several structural alterations where made including the enlarging of a 4.5m opening upto 6m which involved the removal and rebuild of the entire gable end of the house. New walls where built to create both a master ensuite downstairs and a small office upstairs. Areas were previous roof leaks had been repaired and failed where repaired both externally and internally. A former workshop / store was suffering from a rotten skylight and several broken tiles so was reroofed and a new larger Velux window was installed, this room was then divided to create a master ensuite. All existing plumbing was removed and replaced whilst rerouting to the new utility room /plant room.

Both the utility room and upstairs bathroom were extended forward to create approximately 1m of extra length in each room. This involved rerouting of the incoming mains water and the foul drains. Once all works that required the floor boards to be lifted was complete the entire upstairs floor was counter battened. A layer of insulation and a layer of 18mm T&G chipboard flooring was laid to ensure all the floors where level throughout. This was carried out to allow a retrofit hot water underfloor heating system to be laid throughout the house which was then covered with  laminate flooring.

All together a lot of work was put into this project and hopefully this can be seen in the photos, although it was difficult to photograph everything that was carried out.

Conservatory Build In Selston.

This project involved the removal of existing decking and raised flower beds to allow for the construction of a conservatory. The decking and flower beds were removed then foundations excavated for the conservatory and retaining wall. This lead to the removal of approximately 24M3 of earth. Excavation was carried out by a mini digger and removed by wheel barrow into skips as it was the most suitable disposal method.

The conservatory walls are of brick and block construction with bricks being sourced to match the existing house. The retaining walls also use the same bricks to complement both the house and conservatory. Externally the conservatory measures almost 4m x 4m with a small extension of almost 1.2m x 1.2m. This small extension has a single door which leads to additional space at the side of the house.

Due to time and weather constraints this projects was undertaken in two phases. The first was the construction of the conservatory and main retaining wall. The extension to the retaining wall and steps where built and the patio laid the following spring.

The patio is a Indian sandstone in silver grey colour, pointed with sand and cement mortar. With the exception of the steps to the lawn the patio was laid to one level around the house. Replacing the existing layout which encompassed steps and gradients. This involved the removal of over 20M3 of earth, again disposed of in skips. Channel drainage was a incorporated to the outer perimeter to collect the surface run off and a large step built to serve both the back door and patio doors on the conservatory.

House Refurbishment In Riddings.

The aim of this project was to modernise and reconfigure this end terrace house. This was achieved by the creation of a 3rd bedroom and a open plan kitchen / dinning area.

This house now benefits from a new central heating system which includes a new boiler as well as new pipe work and radiators throughout. The house was then fitted with a lining system to the walls. This allowed for a increase in the insulation levels within and alleviate any potential damp issues as suffered by houses from this era.

Whilst work was being carried out the electrical system was updated and extended to suit modern living. A damp elimination device was also fitted to help reduce any future damp issues.

To create the 3rd bedroom a corridor created within the old back bedroom to the former bathroom. The room was then divided creating an extra bedroom and new bathroom.
Downstairs the kitchen-dining room wall was removed with a steel beam inserted to carry the wall above. Throughout the downstairs the ceilings were lowered to enable the new heating pipes to be routed. This also allowed the new beam to be hidden within the ceiling. A new kitchen was fitted to complete the change in layout downstairs.

Black Limestone Patio  In Riddings.

This projects goal was for the client to reduce the grassed area and gain a larger, more modern and decorative paved area. Replacing the original small patio and paths laid by the house builder during construction.

During the design stage various ideas were put forward and material choices considered. Ultimately the client chose black limestone paving accented by a silver grey sandstone sett border. Once complete the paving and setts were jointed using a subtle contrasting resin based jointing compound.

Flat Roof Extension In Newark.

The aim of this project was to create a relaxing seating area or extra entertaining space off of a fairly large existing kitchen / dinning area in a wonderful Victorian house.

To achieve this a small extension was built on the side elevation of the house and the existing window removed. With the window removed the opening was enlarged and steel beams inserted to create a flowing space.

In keeping with the rest of the house the decorative cant bricks from the existing window opening were used in a new window opening on the extension. Combining this with the use of the existing cill and lintel helped to maintain a consistent façade from the street.

Waterproofing of the roof was achieved by a GRP roofing system to provide a long lasting and maintenance free covering. The roof area was also utilized by the incorporation of a skylight to increase the internal light without reducing wall space.

Internally the extension is kept simple to allow for maximum versatility and provide a comfortable space anytime of the year.

Garden Clearance, Boundary Wall & Patio In Selston.

A nice project for one of my original customers. This involved the clearance of the old garden buildings as well as a general scrape of the garden. Including the disposal of material where needed.

Once the garden had been cleared a trench was dug for the foundations of a new boundary wall. This was built to approximately 1.5m high to add a little privacy. The brick used is the current production version of the brick used in the conservatory I built in 2013 (see first album).

After the wall had been completed a patio was laid in front with a projection into the garden of around 6m. For the patio a grey Indian sandstone was used which was pointed using sand and cement mortar.

The rest of the garden will be landscaped in the spring once the better growing weather arrives. Once that is complete it will provide a large area for relaxing or entertaining during the summer.

Flat Roof Extension in Sutton-in-Ashfield.

For this project my client had two objectives. One was to remove the dinning area from the kitchen creating more room in the kitchen and more room for visiting family. The second objective was to create a second toilet and small utility area.

Both were met by building a small extension from the kitchen. This involved the client demolishing a existing brick shed to make room for the extension. There was also a car port which was to be kept but required modification to the roof.

The extension was to be light and airy but without the loss of wall space and heat loss associated with large glass expanses. To achieve this I used a roof light to provide a majority of the natural light with large French doors and side window to provide views to the garden. Knocking through into the kitchen where the existing window was allowed a more open feel between the kitchen and dining area. This also allowed more natural light into the kitchen area.

To create the toilet/ utility area a stud wall was built using a pocket door system to reduce the space taken by the door when opened. This provides a handy extra toilet for guests when visiting and a useful utility area saving kitchen space.